Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Η γέφυρα της Αγίας Μαρίνας Φθιώτιδας

Η γέφυρα αυτή κατασκευάστηκε το 1892 και λειτούργησε σαν προβλήτα έως το 1905. Κατέληγε σε αυτή ο σιδηρόδρομος μέσω Λαμίας. 
Ο λόγος της κατασκευής της ήταν για να γίνεται μεταφόρτωση των μεταλλευμάτων από τα μεταλλεία του Δομοκού σε πλοία. 
Τα μεταλλεύματα αυτά μεταφέρονταν στην Γαλλία για περαιτέρω επεξεργασία.
Η Αγία Μαρίνας Φθιώτιδας υπήρξε σπουδαίο λιμάνι, προτού βέβαια δημιουργηθεί το λιμάνι της παρακείμενης Στυλίδας. 
Σήμερα, εκείνο που θυμίζει το ένδοξο παρελθόν της είναι η μεταλλική γέφυρα που απέμεινε στην προβλήτα της. Ελάχιστοι γνωρίζουν πως η γέφυρα αυτή έχει τεράστια σημασία επειδή συγγενεύει με τον Πύργο του Άιφελ! Και να πως! 
Κατασκευάστηκε από την ίδια κατασκευαστική εταιρεία που κατασκεύασε τον πασίγνωστο Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι με σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα-μηχανικού Γουστάβο Άιφελ, που διέθετε τεράστια εμπειρία στην κατασκευή γεφυρών. Μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια ακριβώς υλικά και για τα δύο έργα. Απίστευτο και όμως αληθινό! 
Παλιές φωτογραφίες που δείχνουν ολοκληρωμένη τη γέφυρα πιστοποιούν αυτή τη συγγένεια. Σήμερα το ιστορικό αυτό απομεινάρι που αντιστέκεται ακόμα στη φθορά του χρόνου πρέπει να εκτιμηθεί περισσότερο από τις αρχές και να μην αφεθεί στην τύχη του.
Κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, η γέφυρα χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς και τους συμμάχους (ανάλογα ποιος κατείχε την περιοχή).
Η γέφυρα αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που κινδυνεύει όμως να καταστραφεί εξ αιτίας των διαβρώσεων. Παραμελημένη, αν και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι ο χώρος των περιπάτων για τους ηλικιωμένους που αναπολούν το χθες. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Labels

biographies (15) Historical (96) Legend (6) My Memories (1) Poetry (4) Science (22) Sosial (12) Space (4)

Popular Posts

Συνολικές προβολές σελίδας

OnLine Opinions..

Click to Open Click to Open Click to Open Click to Open antinews

Αναγνώστες

BTemplates.com

Theme Download

Το DNA μας, είναι ένας ταξιδιώτης από μια παμπάλαια χώρα που ζει μέσα σε όλους μας. Όλοι είμαστε συνδεδεμένοι, μέσω των μητέρων μας, με μια χούφτα γυναίκες που έζησαν πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Copyright © Seafarer97 | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com